MÍSTO PRO ROZVOJ VAŠICH DIGITÁLNÍCH DOVEDNOSTÍ

PortálDigi / DigiZprávy / Alternativy k nejpopulárnějším placeným programům: Bezplatné grafické editory i kancelářské balíky

Alternativy k nejpopulárnějším placeným programům: Bezplatné grafické editory i kancelářské balíky

Sdílet na Facebooku
Sdílet na X
Sdílet na LinkedIn

Sepsat text, upravit si fotografii nebo sestříhat video už patří k základním činnostem pro práci s počítačem nebo laptopem. K řadě světoznámých a placených balíčků, mezi které patří třeba Adobe Creative Suite nebo Microsoft Office, existují i alternativy, které jsou zdarma.

Zaměříme se na nejpopulárnější varianty programů pro editace textu, fotografií a videa. Přinášíme vždy několik alternativ.

Textové procesory a ​kancelářské balíky

LibreOffice je jeden z nejužívanějších textových procesorů, který dokáže plně nahradit balíček Microsoft Office. Jakožto alternativu zdarma jej doporučuje studentům třeba i Karlova univerzita. Vznikl v roce 2010 a je dále vyvíjen a ke každému z nejpoužívanějších programů Microsoftu nabízí svou variantu: Writer namísto Wordu, Calc nahrazuje Excel, Impress zastane práci Powerpointu a tak dále. LibreOffice je navíc plně dostupný i v českém jazyce.

LibreOffice

Kromě LibreOffice je tu ještě Apache OpenOffice, další nástupce původního balíčku OpenOffice z roku 2002. Apache OpenOffice je poměrně rozšířený, avšak je známý svými obtížemi se včasným vydáváním oprav na bezpečnostní zranitelnosti. O tom svědčí i to, že dosud nejnovější verze je z prosince 2017.

GoogleDocs

Stále populárnější jsou také nástroje Googlu zvané Google Docs. Stejně jako Microsoft Office dokážete s Google Docs vytvářet dokumenty, tabulky, formuláře nebo prezentace, a to velmi jednoduchým způsobem skrze online prostředí. Oproti Microsoft Office i LibreOffice však mají Docs osekané některé funkce a nenabízí zdaleka tolik možností formátování textu. Primárním účelem balíčku je spolupráce vícero lidí na jednom dokumentu současně a snadné prohlížení všech souborů z jakéhokoliv zařízení skrze účet Googlu.

Grafické editory pro pokročilou úpravu obrázků i vektorů

Nahradit silné grafické editory jako Adobe Illustrator nebo Photoshop, kde jedna licence často stojí tisíce korun, není jednoduché. Přesto ovšem existují možnosti zdarma se silnou uživatelskou základnou, které se neustále zlepšují. Jedním z neznámějších a nejstarších takových programů, který se nedávno dočkal masivní designové proměny, je GIMP.

GIMP

Ačkoliv GIMP dokáže být poněkud nepřehledný a na první vyzkoušení až odrazující, díky podpoře komunity a spoustě volitelných přídavků dokáže až neuvěřitelné věci. Profesionální grafik raději sáhne po ještě výkonnější aplikaci, ale pro amatéry a nadšence je skvělým vstupním bodem do světa úpravy fotografií a grafiky. Doporučujeme nenechat se rozhodit první zkušeností a dát programu šanci: pokud si na jeho specifický vzhled zvyknete, dobře vám poslouží. Jeho výhodou je také český překlad.

Mezi další varianty patří například Paint.NET nebo Fotor, které mají méně funkcí než GIMP, ale je jednodušší s nimi začít. Obzvláště Paint.NET je dobré brát spíše jako rozšíření oblíbeného Malování ve Windows – pro pokročilé úpravy je vhodnější zvolit jinou alternativu. Pro základní úpravy nebo jednoduché malůvky však poslouží dobře.

Inkscape

Zatím jsme se bavili o rastrové grafice a úpravě fotografií, tedy náhradu například za Photoshop, potažmo Lightroom. Pro vektorou grafiku, jíž symbolizuje Adobe Illustrator, je nejznámější variantou zdarma Inkscape – právem. Jde o silný nástroj, který za nulovou cenu nabízí nebývale pokročilé nástroje. Možností Illustratoru ovšem ani tak nedosahuje.

Blender

Další užitečnou variantou, ideální pro tvorbu a úpravu 3D objektů, je Blender, který je poměrně složitý na naučení, ale za odměnu nabídne téměř profesionální služby. Doporučit lze také Easel.ly, velmi jednoduchý program, skvěle vhodný například na tvorbu grafů a infografiky. V poslední době se značné popularitě těší také Vectr, jehož název napovídá i funkci; staví především na jednoduché výukové křivce. Vektorových editorů je na trhu překvapivě mnoho, a přestože na placené programy mírně ztrácejí, při troše snahy s nimi lze vytvořit srovnatelné výsledky.

Video editory – úprava video na profesionální úrovni zcela zdarma

U programů na editace videí je hledání alternativ zdarma nejtěžší – jde o sofistikovaný proces, který není jednoduché napodobit. I v této oblasti dominuje Adobe, a to se svým programem Premiere. Co se týče video editorů zdarma, máme tentokrát jasného vítěze – Lightworks.

Lightworks

Nástroje profesionální úrovně jsou díky Lightworks dostupné každému; o jeho síle svědčí i to, že pomocí něj byly vytvořeny i známé filmy, jako třeba Králova řeč či Vlk z Wall Street. Vzhledem k pokročilým nástrojům samozřejmě potrvá, než do jeho tajů začátečník pronikne, ale poté mu umožní snadno upravovat videa produktem, jejž využívají i skuteční profesionálové. Aby bylo program možné používat zdarma po dobu delší než 7 dní, je nutné se registrovat. Služba bohužel není plně v češtině.

Mezi další nástroje podobného rázu patří třeba Hitfilm ExpressDaVinci Resolve nebo VSDC. Přestože nenabídnou takové možnosti jako Lightworks, jsou obecně jednodušší na používání – Hitfilm Express je navíc možné rozšířit pomocí volitelných doplňků – a na méně náročné editace postačí.