MÍSTO PRO ROZVOJ VAŠICH DIGITÁLNÍCH DOVEDNOSTÍ

PortálDigi / DigiZprávy / Jak komunikovat přes internet s rodinou i v práci?

Jak komunikovat přes internet s rodinou i v práci?

Sdílet na Facebooku
Sdílet na X
Sdílet na LinkedIn

Dvanáctihodinové směny, časté cestování za prací, ale i běžných osm hodin v práci je náročných, a to obzvláště pro ty, co mají rodinu. Naneštěstí, dnešní technologická doba nám umožňuje s rodinou komunikovat, ať už jsme kdekoliv.

Pro vzdálenou interakci s našimi nejbližšími můžeme použít rozličnou řadu jednoduchých programů – spojuje je nutnost vlastnit alespoň chytrý telefon a mít přístup k internetu. Obě dvě podmínky jsou naštěstí velmi lehce splnitelné, a námi vybrané aplikace jsou navíc přístupné každému.

Samozřejmě, vždy existuje možnost poslat e-mail nebo SMS zprávu: to však není okamžitá forma komunikace a hodí se spíše na oznámení skutečností nebo plánování událostí, ale nikoli na chvíle, kdy si chcete popovídat s manželkou nebo říct ahoj svým dětem, popřípadě rychle kontaktovat svého spolupracovníka.

Velmi dobré je, že mnoho zmíněných aplikací lze využít nejen pro konverzaci s rodinou, ale i s kolegy v práci, pokud je zrovna nemáte po ruce – což se může velice hodit. Existují přímo programy určené specificky pro podnikové užití, ale o jejich instalaci a zaškolení se stará sama firma.

Jak na komunikaci přes​​ internet v práci

V zásadě máme tři základní druhy médií, pomocí nichž můžeme přes internet jednoduše komunikovat. Prvním jsou sociální sítě jako je Facebook: ty jsou obvykle doprovázeny specializovaným instant messaging softwarem (IM), jako je Messenger; ty standardně povolují jednoduchou textovou komunikaci, nahrávání, přenos souborů a jednoduché hovory.

FB messenger 

 

 

 

 

Za druhý typ můžeme označit specializovaný software určený k bezpečnému přenosu zpráv, ideálně šifrovanému: skvělý příklad takového programu je populární WhatsApp, primárně stvořený na komunikaci skrze chytré telefony. Podobné aplikace sice často umožňují i klasické hovory nebo videohovory, ale nejsou na ně zrovna stavěné.

K tomu slouží třetí, poslední škatulka online komunikačních médií, a tou jsou specializované programy na videohovory. Nejznámějším zástupcem této skupiny je Skype, ale máme i další varianty dostupné zdarma.

O všech výše zmíněných programech si něco řekneme a případně doporučíme zajímavé alternativy. A nebojte se: jde o aplikace, které jsou jednoduché, a používat je zvládnou všichni.

Sociální sítě a inte​​grovaný chat

Jednou z nejběžnějších forem online komunikace dnešní doby je posílání zpráv přes Messenger na Facebooku. Výhodou je, že americkou sociální síť má obrovské množství lidí a není tak těžké se spojit nejen s rodinou, ale také s přáteli a dalšími vašimi blízkými. Není ani nutné nic instalovat: na většině chytrých telefonů je aplikace předinstalovaná a na počítači se stačí přihlásit na Facebook přes webový prohlížeč.

Nevýhodou je především složité hledání konkrétních informací v historii – Messenger je stavěný skutečně primárně na povídání a rychlou komunikaci. V rychlosti a rozšířenosti si však s ním jiné druhy softwaru nezadají. Messenger je také plně přeložen do českého jazyka, je samozřejmě zdarma a nemá ani reklamy. Umožňuje i skupinové konverzace či hovory, byť kvalita zvuku není nejkvalitnější.

Na internetu samozřejmě existují varianty propojené s jinými sociálními sítěmi, ale žádná není tak populární a samy o sobě nenabízí nijak výrazně odlišnou funkčnost. Za zmínku stojí Google Hangouts, který v sobě integruje prvky končící sociální sítě Google+

Instant messaging a jednodu​​​chý přenos textových zpráv

Spojené státy, velký kus Asie, ale i Velkou Británii nebo Francii v posledních letech dobyl WhatsApp. Aplikace přímo stavěná pro použití na chytrých telefonech či tabletech umožňuje psát zprávy a telefonovat přes internet. Pro identifikaci používá vaše telefonní číslo, ale nebojte: do tarifu, paušálu nebo kreditu vám nezasáhne a ani nemůže.

WhatsApp je navíc velmi jednoduchý a přehledný, není problém jej začít používat ihned a vyžaduje pouze instalaci jediné aplikace, která je navíc dostupná v češtině. Lze jej používat i na klasickém počítači nebo laptopu, avšak není na to stavěn a je vhodnější využít jiného programu.

WhatsApp 

 

 

 

 

Aplikace je ideální, pokud hledáte bezpečnou komunikaci a nemůžete nebo nechcete použít notebook či pracovní počítač. Je zdarma a neobsahuje reklamy, umožnuje skupinové konverzace a hovory a zvukově je snesitelný. Zajímavou možností je odesílání krátkých hlasových útržků, které mohou nahradit psaný text. Ideální pro dobu, kdy zkrátka nemáte čas psát nebo pokud vás psaní na mobilním telefonu obtěžuje.

Je mnoho aplikací podobných jako WhatsApp. Zmínit můžeme třeba Viber nebo Snapchat, jde však o programy se specializovanějšími funkcemi, které jsou možná až zbytečně složité.

Při telefonov​ání ukažte svou tvář

Na videohovory přes jakoukoli platformu máme dnes mnoho možností. Dříve byl synonymem tohoto druhu komunikace Skype: ten dosud funguje, je poměrně jednoduchý (byť nepřehledný) a lze ho používat na počítači, mobilních telefonech i chytrých hodinkách.

Avšak vzhledem k dosti necitlivým zásahům Microsoftu a neustálému přesouvání a přeměně funkčních prvků už není zdaleka tak přívětivý jako dříve, a možná vám budou více vyhovovat jiné alternativy.

Kromě WhatsAppu, který většinu funkcí Skypu dokáže vcelku slušně zastat, je to multiplatformní ooVoo. Jde o přímou konkurenci Skypu, která se zdarma pokouší nabízet stejnou funkčnost a prvky – a docela úspěšně. Je navíc bezpečný a není složitý na užívání.